Food processing building

Academic Year 2020/2021 - 2° Year
Teaching Staff: Simona Maria Porto
Credit Value: 6
Course Language: Italian
Taught classes: 35 hours
Exercise: 14 hours
Term / Semester:

Learning Objectives

Provide knowledge on the design, construction and distribution characteristics of buildings for the processing and transformation of the main agricultural products intended for human consumption, in order to understand the role of design and quality of materials on production activities in the territorial context.


Course Structure

Lessons for 35 hours (5 CFU), exercises for 14 hours (1 CFU) and final paper, in frontal or online mode.

If the teaching was carried out in a mixed mode or online, it may be necessary to introduce specific changes to the program.


Detailed Course Content

Design, organizational, distribution, technological and architectural aspects of the main processing and transformation centers of agricultural products. Study and illustration of examples of contemporary architecture in order to highlight the constructive solutions, organizational choices and management systems also linked to territorial, cultural and tourist enhancement.


Textbook Information

1 - Bandelloni E. - Elementi di architettura tecnica - Cleup editore

2 - Tutino Vercelloni I. - Costruire per l'agricoltura. Storia, sperimentazioni, ipotesi - Skira Editori Milano 1996

3 - Sangiorgi F., Dioguardi L. - La progettazione integrata nell'industria alimentare: la progettazione nel settore alimentare - PRIN 2003 Università degli Studi di Milano

4 - Barra M., De Montis S. - Un possibile approccio alla progettazione degli edifici per la conservazione e la trasformazione dei prodotti agricoli - Atti seminario AIIA "Costruzioni ed impianti per la trasformazione e la conservazione dei prodotti agricoli" Selva di Fasano 1995

5 - Fichera C.R., Tomaselli G., Di Fazio S. - La metaprogettazione edilizia per l'industria agraria - Atti seminario AIIA "Costruzioni ed impianti per la trasformazione e la conservazione dei prodotti agricoli" Selva di Fasano 1995

6 - Failla A., Lanteri P. - Analisi progettuale degli edifici per la lavorazione degli agrumi - Atti convegno AIIA "Ingegneria per lo sviluppo dell'agricoltura" Porto Conte 1988

7 - Cascone G., Lanteri P. - Analisi progettuale degli edifici per la produzione dell'olio d'oliva in Sicilia - Tecnica Agricola 1990

8 - Lanteri P., Pappalardo G. - Analisi progettuale delle strutture adibite a mercato boario - Atti seminario AIGR "Il recupero dell'edilizia rurale nel contesto territoriale" Sassari 1994

9 - Tomaselli G., Strano L., Lanteri P. - Progettazione dei fabbricati per la produzione di mostarda di fichidindia - PRIN 2007 Università degli Studi di Catania

10 - Regolamento CE 852/04

11 - Dlgs 81/08 e successive modifiche ed aggiornamenti

12 - Appunti delle lezioni