Gaetano Pandino

Research Fellow
Scientific Tutor: Salvatore Cosentino
Membership Section: Agronomy and Field Crops

CURRENT ACADEMIC POSITION

October 2018 - today. Research fellow at the Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), working on evaluation of the qualitative profile in prickly pear cladodes as affected by the  environment.

 

STUDIES

March 2010. PhD in ‘Productivity of cultivated plants’ curriculum “Biology of Mediterranean crops”, 04/24/2009, University of Catania (Italy). Thesis title: “Sostanze funzionali in Cynara cardunculus L.” (“Functional substances in Cynara cardunculus L.”), advisor: prof. G. Mauromicale.

October 2015. Master’s degree in Food Science and Technology, 110/100 cum laude, University of Catania (Italy). Thesis title: “Influenza dell’ambiente di coltivazione, del genotipo e del periodo di raccolta sulle caratteristiche di qualità del capolino di carciofo” (“Influence of the environment, genotype and harvest time on the quality of globe artichoke heads”), advisor: prof. G. Mauromicale.

 

VISITING POSITIONS

October 2008 - July 2009. Visiting PhD student at the School of Food Science and Nutrition of the University of Leeds (United Kingdom), carrying out a study on the effects of the genotype and the vegetative organ on the polyphenolic profile in Cynara cardunculus L. In this view, he carried out the analysis of polyphenols by liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-MS).

 

AWARDS

From 03/27/2018 honoured with the National Scientific Qualification (Abilitazione Scientifica Nazionale) as Associate Professor within the Competition Sector 07/B1 “Agronomia e sistemi colturali erbacei ed ortofloricoli”.

 

SCIENTIFIC COLLABORATIONS WITH OTHER RESEARCH GROUPS

  • At a national level: Università di Firenze; Università di Torino; Università di Pisa; ENEA.
  • At an international level: Univeristy of Hohenheim (Germany); Universidad de Cadiz (Spain); University of Leeds (United Kingdom); University of Environmental and Life Sciences (Poland); University of Monastir (Tunisia); University of Alberta (Canada).

 

COLLABORATION TO SCIENTIFIC PROJECTS

  • “Profili qualitativi di patata e carciofo in ambiente tipico siciliano”, Progetto di Ricerca PRIN finanziato dal MiPAF;
  • “Costituzione di varietà di patata adatte alle produzioni biologiche” (VAPABIO), Progetto finalizzato MiPAF - Convenzione di ricerca tra l’Istituto Sperimentale per le Colture Industriali del Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura e il Dipartimento di Scienze Agronomiche Agrochimiche e delle Produzioni Animali;
  • “Produzione di biomassa per energia e di granella in nuovi genotipi di Cynara cardunculus L.” finanziato dall’Ateneo di Catania;
  • “Modelli colturali e tecnologie innovative per il carciofo da industria” (MOTICI), Progetto di Ricerca Scientifica finanziato dalla Regione Siciliana;
  • “Valorizzazione del germoplasma di carciofo attraverso la costituzione varietale ed il risanamento da virus” (CAR-VARVI), Progetto di Ricerca Scientifica finanziato dal MiUR;
  • “Costituzione e valutazione dell’adattabilità di genotipi di Cynara cardunculus L. per la produzione di biomassa e di biodiesel in ambiente mediterraneo (CYNERGIA)” Progetto di Ricerca Scientifica finanziato dal Mi.P.A.F.;
  • “Innovazione di processo e di prodotto per una cinaricoltura sostenibile”, Progetto di Ricerca Scientifica finanziato nell'ambito del P.S.R. Sicilia 2007- 2013 Misura 124.
  • “Innovazioni bioagronomiche e fitopatologiche per il contenimento del virus della Tristeza e per il rinnovamento dell’agrumicoltura siciliana” finanziato dalla Regione Siciliana;
  • PON “Shelf-life - Utilizzo integrato di approcci tecnologici innovativi per migliorare la shelf-life e preservare le proprietà nutrizionali di prodotti agroalimentari”;
  • FIR “L’inerbimento con trifoglio sotterraneo nella gestione sostenibile di un agroecosistema mediterraneo” finanziato dall’ateneo di Catania;
  • “Studio dell'influenza dei regimi di fertilizzazione azotata sulla variabilità qualitativa e stagionale delle lamine fogliari di Cynara” convenzione stipulata tra la Società Indena S.p.A. ed il Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell’Università degli Studi di Catania e di cui il sottoscritto è responsabile tecnico;
  • “'Studio della variabilità qualitativa, varietale e stagionale, nelle lamine fogliari di Cynara ed indagine sulle possibilità d’implementare una filiera produttiva in Sicilia”  convenzione stipulata tra la Società Indena S.p.A. ed il Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell’Università degli Studi di Catania e di cui il sottoscritto è responsabile tecnico;
  • “Valutazione della produzione in biomassa di Acmella oleracea per estratti ad uso commerciale”, convenzione stipulata tra la Società Indena S.p.A. ed il Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell’Università degli Studi di Catania e di cui il sottoscritto è corresponsabile scientifico.
  • “Studio sulla composizione dei frutti, dei semi e dei cladodi di fico d’india siciliano per una sua valorizzazione nutraceutica e industriale”, convenzione stipulata tra la Società Tozzi Green S.p.A. ed il Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell’Università degli Studi di Catania e di cui il sottoscritto è corresponsabile scientifico.

 

OTHER INFORMATION

Author of about 100 scientific publications on national and international journals. In particular, co-author of 61 ISI and/or Scopus papers with the current bibliometric indicators: h-index: 19 (Scopus), Citations: 1127(Scopus).

 

Updated on 07.31.2020

 

Study of the variation of production, physiological and qualitative parameters in some crops typical of the Mediterranean environment in relation to abiotic and biotic factors.

Bio-agronomic evaluation and characterization of functional substances in Cynara cardunculus L. and Solanum tuberosum.

Study of the interaction between pre- and post-harvest factors on the quality characteristics of artichoke and potato, with particular regard to the IV and V range products.

Evaluation of innovative agronomic techniques and product quality in organic agriculture.

VIEW THE PUBLICATIONS
N.B. the number of publications can affect the loading time of the information